De selectie van het juiste type warmtepomp wordt beïnvloed door diverse factoren, waaronder het beschikbare budget, de woonsituatie, gezinsomstandigheden, beschikbare ruimte, en meer. Raadpleeg onze richtlijnen om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.
Rekening houden met het rendement
Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP, wat staat voor Coefficient of Performance, en het geeft aan hoe efficiënt een warmtepomp warmte kan leveren in verhouding tot het energieverbruik (elektriciteit). COP-waarden voor warmtepompen variëren doorgaans tussen 3 en 5.
Om een nauwkeurige vergelijking tussen verschillende warmtepompen te maken, is het echter raadzaam om naar de SPF-waarden te kijken. SPF staat voor Seasonal Performance Factor en houdt rekening met de natuurlijke variaties gedurende het jaar, zoals temperatuurschommelingen tussen winter en zomer. In tegenstelling tot COP-waarden, die onder constant gehouden omstandigheden worden gemeten, neemt SPF alle seizoensinvloeden mee tijdens het stookseizoen. SPF-waarden zullen over het algemeen lager liggen dan COP-waarden omdat ze een gemiddelde vertegenwoordigen van alle seizoenen.
Het vermijden van elektrische weerstand is belangrijk, omdat dit duidt op onvoldoende rendement. Voor gratis offertes voor een warmtepomp kun je hier terecht.
Meer tips
- Vergeet niet dat het noodzakelijk is om de woning te voorzien van een degelijke isolatie. Bij nieuwbouwwoningen zal dat niet zozeer een probleem zijn, maar bij renovaties dien je dit eventueel wel in te plannen. De grootste besparingen op het vlak van isolatie kan je bekomen door muurisolatie, raamisolatie en dakisolatie te plaatsen. Isolatie is nodig om het rendement van de warmtepomp te kunnen garanderen.
- Kies voor systemen die geschikt zijn voor lage temperaturen, zoals vloerverwarming. Het rendement van een warmtepomp verbetert wanneer de aanvoertemperatuur laag blijft. Zorg ervoor dat het gekozen afgiftesysteem compatibel is met de warmtepomp.
- Overweeg passieve koeling voor een kleine meerprijs. Dit systeem is relatief ecologisch, verbruikt weinig of geen energie en houdt je huis koel tijdens de zomer.
- Dimensionering is essentieel om de lagere temperaturen waarmee een warmtepomp werkt, op te vangen. Zorg ervoor dat er voldoende vermogen is om de hele woning te verwarmen, doorgaans wordt aanbevolen om te dimensioneren op 80% van het vereiste vermogen. Bij extreem koude dagen kan een extra elektrische weerstand van pas komen.
- Overweeg een koppeling met een zonnecollector om nog zuiniger te werken. Een zonnecollector kan in de zomer een groot deel van de warmwaterbehoefte dekken.
- Voor een langere levensduur van de warmtepomp, overweeg een model met gestuurde compressoren en ventilatoren (warmtepompen met traploze regeling). Deze warmtepompen gaan langer mee omdat de compressor niet constant aan- en uitgeschakeld wordt. Een alternatief is het installeren van een buffervat.
- De warmtepomp voldoet uitstekend aan de steeds strenger wordende EPB-normen. In sommige gevallen kan het E-peil van een woning gemakkelijk met 30 punten dalen door de installatie ervan.